BizMachine collects and interprets the data companies reveal about themselves to help streamline B2B sales and marketing

Data o firmách a firemní databáze mohou znít jako šílená nuda, ale opak je pravdou. Když sbíráte ta správná data a umíte je spojit dohromady, získáte překvapivé vhledy, které byste jinak neviděli. A to je přesně doména karlínského Data-as-a-Service startupu BizMachine. “Sbíráme data o tom, kdo má firemní elektromobil, jak velké mají firmy IT oddělení, kdy firma naposledy hledala zaměstnance, jestli má rostoucí e-shop, nebo zda jste spolehlivý plátce DPH. Samy o sobě i tyto informace mají nějakou výpovědní hodnotu. Ale mnohdy se to pravé zlato objeví až když chytře spojíte více zdrojů dat. A přesně to umíme: Najít takové zdroje a spojení dat, které pomohou segmentaci vašeho specifického trhu, prioritizaci obchodních příležitostí či lepšímu pochopení vašich obchodních možností,” říká spoluzakladatel BizMachine a současný CEO, Martin Ondáš.

BizMachine dokáže jít do velkých detailů. Dokáže například zjistit, nejen kolik automobilů Tesla vlastní české firmy, nebo kolik z nich patří e-shopistům, ale i to, kolik takových e-shopistů má kromě Tesly i další “zelené technologie”. A s těmito daty lze už konkrétní kampaň třeba na prodej ekologických balících materiálů cílit mnohem přesněji, než kdybyste dělali plošný nálet na všechny e-shopisty. BizMachine ale také disponuje údaji o schránkových firmách nebo například o společnostech, které dostaly investiční dotaci. Pro běžné lidi jde nanejvýš o zajímavé jednotlivosti. Těm, kdo prodávají své zboží a služby jiným firmám, dokáže BizMachine velmi pomoci. Umí kombinovat data z veřejně dostupných zdrojů, a to díky velkému vhledu a rozhledu konzultantů, kteří v BizMachine pracují, a tyto informace kombinovat tak, aby měly vysokou přidanou hodnotu v obchodním procesu.

Jen data nestačí. Musí nabízet přidanou hodnotu

Na trhu působí několik hráčů, kteří i z několika desítek veřejných zdrojů vytváří databáze s informacemi o firmách. „Mít a najít samotná data nemusí být tolik zajímavé, když je ale správně propojíte, přináší obrovskou hodnotu. A na to se soustředíme my,“ vysvětluje Martin Ondáš, jeden ze zakladatelů BizMachine.

 

BizMachine vlastně funguje jako inteligentní vyhledávač nad daty z veřejně přístupných zdrojů. Ve svých online platformách Prospector (databáze českých, slovenských a maďarských firem) a E-Shop Scout (databáze českých, slovenských a maďarských e-shopů) pracuje s daty, která by šla zjistit nebo odvodit z veřejných zdrojů. Velkou výhodu těchto online nástrojů od BizMachine pak je, že tato data máte pohromadě, na jednom místě, a to z více než stovky různých zdrojů a navíc na různých trzích.
 

Každý, kdo je super dobrý v googlování a má ta to čas, by měl umět najít mnoho dat o konkrétní firmě, která máme v našich databázích. Kombinujeme totiž veřejné registry a informace na webech, pracovních portálech, sociálních sítích a tak dále. Firmy o sobě řeknou hodně. Zajímavá data jsou pak v jednotlivých odvětvích. Energetické licence nebo seznam znečišťovatelů pak poslouží jako podklad pro informace, jestli pálí zemní plyn či uhlí, nebo mají solární panely. Dynamickou a zajímavou oblastí je e-commerce, kde hráči zanechávají obrovskou digitální stopu,” popisuje Martin Ondáš.

Data od BizMachine jsou už strukturovaná a připravená na různá filtrování, napojení na vaše vlastní CRM, nebo pro jinou analytickou práci.Takže zatímco dříve by si využití podobných dat mohla dovolit jen opravdu velká firma, která má navíc v týmu supermana, který data hledá, čistí, analyzuje a ručně spojuje či aktualizuje, dnes může využít naši platformu. Tam má k dispozici i velké množství „polotovarů“ – obchodní signály, které se pravidelně aktualizují automaticky. Takže místo analytického experta vám stačí i méně zkušený člověk - často to může být přímo váš obchodník bez BI specializace - který z dostupných dat a polotovarů poskládá v řádu hodin pohled na celý váš trh nebo vytvoří seznam firem pro cílenou kampaň. Tak můžete začít data okamžitě využívat pro váš prodej. Naše platformy jsou přístupné pro všechny. I lidi, kteří nejsou datoví vědci. Zkrátka, obchodník v ní musí na první dobrou vidět informace, které může použít od prvního kontaktu s klientem až po udržování dlouhodobých vztahů,” dodává Martin Ondáš.

Nejen bohatá data, i pochopení byznysu a konzultantská práce

Mohlo by se zdát, že BizMachine je firma plná nerdů zapálených do datové analýzy a vývoje online nástroje. Tato představa ale nereprezentuje to, jak BizMachine opravdu funguje. I když datoví inženýři, data scientists a celý vývojový tým absolutně dbá na kvalitu použitých dat a uživatelskou přívětivost platforem, všichni mají hlavně na zřeteli přidanou hodnotu toho, co dělají. Sbírat, čistit a aktualizovat data, která by byla v obchodním procesu k ničemu, by nikoho v BizMachine ani nenapadlo.

Martin Ondáš k tomu, podle jakého klíče vybírají data, která do své databáze zahrnou, říká toto: “Pro nás jsou inspirací klienti, se kterými jsme pořád v kontaktu. Řešíme pro ně konkrétní problémy, otázky, na které mnohdy neznáme ani my, ani oni odpovědi. A to, že nás samotné zajímá, jak na nové otázky odpovědět, jaká data by nám v tom mohla pomoci a kde je získat, nás navede na nové cesty a zdroje, které se dají do platformy ještě připojit. Často díky klientům zjistíme, že existuje nějaký způsob, jak interpretovat zdroj dat, o kterém jsme dosud nevěděli. Zároveň úzce a dlouhodobě spolupracujeme s klienty. Díky jejich zpětné vazbě dokážeme data pro ně zlepšovat a iterovat, což nás společně posouvá.

Jsem pyšný také na naše konzultanty a analytiky. Rozumí do hloubky prodejním procesům v oborech, kterým se věnují. Přemýšlí „byznysově“, takže sami hledají možnosti, jaká data a interpretace by se mohla obchodníkům v daném odvětví hodit. Takže za námi může přijít kdokoliv, kdo řeší nějaký obchodní problém. Nemusí nic vědět o datech, nebo datových zdrojích. A moji kolegové s ním či s ní najdou cestu, jak daný obchodní proces zefektivnit. Možná bych tady mohl zmínit, že data z naší platformy rádi napojíme na interní systémy a interní data našich klientů, čímž vzniká další velice zajímavá přidaná hodnota. Naše práce nekončí tím, že našim klientům poskytneme data, nebo že jim připravíme segmentaci na míru. Naopak. Vyžadujeme si jejich zpětnou vazbu. Jen tak dokážeme databáze zlepšovat a iterovat, což nás posouvá. Máme i pokročilé klienty - úspěšné firmy v jejich odvětví - se specifickými požadavky. Ty už mají ohromné množství vlastních dat, ale potřebují je obohatit a vyznat se v nich a používat je správně. A to je naše úloha. Pomáháme i BI oddělením s daty pracovat. Posouvají nás na hranici, co ještě a jak dokážeme zjistit a analyzovat. A za to je máme rádi.,” doplňuje Ondáš.

Dodejme, že za založením BizMachine stojí tři Martinové – kromě Ondáše také Nepraš a Lucký. Všichni se prvně potkali v konzultační společnosti McKinsey. V roce 2016 se ale rozhodli začít budovat vlastní byznys, protože si uvědomovali, že na svých projektech neustále dokola znovu a znovu potřebují vytěžovat podobné zdroje dat a přidávat k nim obchodní přidanou hodnotu. Dělat to pokaždé na zelené louce jim přišlo jako plýtvání času. Proto se rozhodli zkusit to jinak. Bez pomoci investora v obratu vyrostla BizMachine na loňských 37 milionů korun s 20-členným týmem nadšenců do dat. Jejich služby a nástroje využívá na 300 zákazníků, mezi něž patří menší lokální firmy ale i mezinárodní hráči jako Siemens, Allegro nebo CIsco. Mají platformu dostupnou komukoliv, kdo chce data využít pro zefektivnění svého B2B prodeje či marketingu, ale i tým šikovných byznysových konzultantů, kteří dokáží poradit, jaká data a jak využít právě pro to či ono firemní zadání.

Přečtěte si o nás více:

How can BizMachine
support your business?

Please fill in the details below and one of our consultants
will get in touch with you soon!