Veolia Energie ČR: Monitoring veřejných zakázek

Pro společnost Veolia Energie ČR jsme za na míru vytvořili nástroj pro monitoring veřejných zakázek stažených ze všech relevantních portálů v ČR.

Šetří tak čas projektových manažerů a zefektivňují jejich práci.

Desítky 

ušetřených hodin

Více než 8 400

již automatizovaně nalezených
a seřazených veřejných zakázek
(za únor-červenec 2021).

5 zdrojů

napojených na nabídku veřejných zakázek

Problém

Společnost Veolia Energie ČR se na jaře loňského roku kvůli covidové situaci začala více věnovat obchodním příležitostem
z veřejného sektoru, jehož neoddělitelnou součástí jsou veřejné zakázky.

Procházet však portály, kde jsou vypisovány nové veřejné zakázky, bylo časově náročné. Z desítek tisíc nově vypsaných zakázek ročně je pro Veolii zajímavý jen zlomek. Vzhledem k tomu, že se rozvoji věnuje jen úzký tým, potřebovali celý proces usnadnit a zefektivnit vlastní práci. Místo najmutí brigádníka se rozhodli využít data a technologie.

Popis řešení od BizMachine

Napojit relevantní zdroje

Získávat data z portálů, kde se objevují veřejné zakázky: Věstník veřejných zakázek, NEN, Portál dodavatele, ePoptávka a portál Promitea a případně přidávat jen takové další zdroje, které přinesou nové relevantní informace.

Sledovat všechny vypsané veřejné zakázky

Na všech napojených portálech BizMachine sleduje všechny vypsané zakázky bez ohledu na to, jakého oboru se týkají. Následně v těchto zakázkách hledá ty vhodné pro Veolii podle vydefinovaných klíčových slov

V iteracích ověřit přínos jednotlivých zdrojů

Řešení implementovat postupně v iteracích, aby byl patrný přínos jednotlivých zdrojů:

  • Nejprve otestovat prohledávání Věstníku veřejných zakázek - primárního zdroje - na základě zadaných klíčových slov.
  • Vyladit relevanci jednotlivých nalezených veřejných zakázek pro byznys klienta = kontrola zakázek, které BizMachine na základě klíčových slov identifikuje, odstranění systematicky nerelevantních zakázek. 
  • Kontrola výsledků a nalezených veřejných zakázek s klientem a případná následná úprava setu klíčových slov. 
  • Opakovat tento postup pro další portály. Ověření, zda přidaný zdroj přináší nové relevantní potenciální zakázky

Pouze relevantní zakázky na jednom místě

Relevantní zakázky pro Veolii dávat na jedno místo.  Nyní jde o Google Sheet.

Přehledně seřadit dle data

Data řadit dle nejnověji vypsaných zakázek napříč zdrojovými portály.

Aktualizovat data každý všední den brzy ráno

Každý všední den ráno, je stávající seznam relevantních zakázek pro společnost Veolia Energie ČR obohacen o nové zakázky, které byly zveřejněny předchozí pracovní den.

Výsledek 

Veolia získává automatizovaný seznam pro daný byznys relevantních veřejných zakázek v jednom spreadsheetu. Je postavený přesně na základě požadavků Veolie, na míru a dle potřeb obchodníků.

Aktuální report všech relevantních veřejných zakázek je obchodníkovi vždy k dispozici. Za pár vteřin díky němu vidí, jakým zakázkám se mu vyplatí věnovat. Místo hodin procházení portálů s veřejnými zakázkami, má okamžitý přehled, díky kterému společnosti Veolia žádná veřejná zakázka neunikne. Šetří tak čas, který projektový manažer může věnovat dalším rozvojovým obchodním činnostem. Veolia aktuálně přemýšlí, v jaké podobě daný automatizovaný report integrovat do Salesforce (jejich interního CRM) a zobrazovat jej rovnou tam.

Výhody řešení od BizMachine

Přehlednost

Všechny informace jsou v jednom spreadsheetu, do kterého mají přístup všichni členové týmu, řazeny od nejnověji vypsaných (dle data). Barevně jsou navíc označeny zakázky, které byly zveřejněny již s vítězem.

Aktuálnost

Aktualizace dat probíhá každý všední den ráno, kdy je seznam obohacen
o zakázky zveřejněné předchozí pracovní den.

Efektivita

 Všechny relevantní veřejné zakázky jsou k dispozici na jednom místě bez složitého vyhledávání na různých portálech.

Rychlost

Přehled o pro Veolii relevantních zakázkách za pár vteřin. Žádná zakázka neunikne pozornosti společnosti Veolia. Ušetřený čas může obchodník věnovat posouzení možnosti se o zakázku ucházet, než trávit čas jejich identifikací.

Ucelenost

Data jsou stahována ze všech relevantních portálů, kde se nové veřejné zakázky objevují. Do výběru relevantních zakázek zasáhla Veolia definicí klíčových slov, stejně tak v něm hrály roli i proaktivní návrhy dalších parametrů a signálů navržených ze strany BizMachine postavené na společných rysech zakázek, které byly Veolií označeny za zajímavé.

Slovy našich klientů:

Spolupráce s BizMachine nám výrazně zefektivnila práci, protože máme veškerá data pohromadě a přehledně přesně pro ten segment, který potřebujeme vidět. Začínali jsme takříkajíc na zelené louce a i přesto bylo vše připravené do pěti měsíců. Navíc jsme nemuseli řešit žádnou časovou indispozici ze strany BizMachine. Kdykoliv bylo potřeba řešit jakýkoliv náš požadavek či změnu, řešili jej urgentně a hned. Což je pro mě při spolupráci s partnerem nejdůležitější parametr.

— Vladimír Hanák —

Deputy Commercial Director, Business Development CZ
skupiny Veolia Energie ČR

Data vnímám jako důležitý nástroj k práci. Nám se v tomto ohledu sešly dvě věci v jeden čas. Jednak větší fokus na veřejné zakázky dané změnami, které do našeho byznysu přinesl covid, a jednak implementace nového CRM, kam jsme díky Mooze integrovali
i užitečná data od BizMachine. Bylo pak jen logické oslovit BizMachine, zda nám neumí pomoci s časově náročným hledáním pro nás relevantních veřejných zakázek. Nyní mám k dispozici denně aktualizovaný přehled nově vypsaných veřejných zakázek, které jsou pro nás zajímavé. Nemusím trávit hodiny prohledáváním několika různých portálů jako dříve.

— Jakub Hřídel —

Projektový Manažer společnosti Veolia Energie ČR

How can BizMachine
support your business?

Please fill in the details below and one of our consultants
will get in touch with you soon!