Jaké jsou největší e-shopy v ČR? Spolu s CzechCrunchem jsme sestavili jejich žebříček

Představujeme vám žebříček 100 největších e-shopů v Česku! Společně s CzechCrunchem jsme sestavili seznam top e-shopů poskládaných dle tržeb realizovaných na území ČR. Vycházeli jsme ze zveřejňovaných dat v účetních závěrkách i kvalifikovaných odhadů vycházejících z návštěvnosti webů, pozice ve vyhledávačích, počtů recenzí, rozhovorů se samotnými e-shopaři a mnoha dalších relevantních faktorů například s pomocí externích statistických zdrojů. Seznamte se s tímto žebříčkem i si zjistěte více o naší cestě k němu!

V české e-commerce se dle dat APEK ročně protočí na 197 miliard korun, což je už nezanedbatelná část obchodu realizovaného v Česku. Ale kdo jsou ti největší hráči na tomto trhu? Které e-shopy mají nejvyšší obrat z prodeje zboží v České republice? A jak se k těmto číslům dopracovat, když ne všechny firmy zveřejňují své účetní závěrky nebo je rozlišují podle zemí a zdrojů příjmů? Peťo Brejčák z CzechCrunche za námi přišel s velkou výzvou: I přes to všechno sestavit žebříček 100 největších e-shopů v České republice. 

Společně jsme několik týdnů ladili naši metodologii. Ta spočívá v kombinaci důkladného výzkumu a expertních odhadů. Pro každý e-shop jsme ověřili dostupnost finančních výkazů a doplnili je o další ukazatele, které v BizMachine sbíráme a mohou vypovídat o finanční situaci. Patří k nim data o návštěvnosti stránek, pozici ve vyhledávačích, počtu uživatelských recenzí a mnoho dalších. Tyto informace nám pomohly určit přibližnou hodnotu tržeb z prodeje zboží na českém on-line trhu.

Samozřejmě jsme si uvědomovali, že naše čísla nemusí být stoprocentně přesná. U některých e-shopů jsme museli spoléhat na naše kvalifikované odhady, protože nemají veřejně dostupné finanční výkazy nebo je mají zkreslené různými faktory, jako je například mezinárodní působnost nebo různorodost sortimentu. Proto jsme také konzultovali naše výsledky s předními odborníky v oblasti e-commerce, kteří nám pomohli kalibrovat a ověřit naše údaje. Naším cílem bylo poskytnout co nejspolehlivější a nejobjektivnější pohled na stav českého e-commerce trhu.

Jak už jsme řekli, ne všichni zveřejňují všechna svá data. U největších hráčů na trhu je pořadí relativně přesné, ale u středně velkých e-shopů s tržbami pod úrovní pět set milionů korun může hrát větší roli analýza dalších faktorů a dat, která jsme použili pro naše kvalifikované odhady. Rozhodně vás však čeká zajímavé čtení o největších hráčích na českém e-commerce trhu. Přejeme vám příjemnou zábavu při prozkoumávání našeho žebříčku.

Najdete ho na https://cc.cz/ecommerce-2023.

Doporučujeme si prozkoumat nejen celou stovku, ale i pořadí dle jednotlivých kategorií. Věděli jste, že v top 100 českých e-shopů je 43 e-shopů zaměřených na elektroniku, 19 na módu, 11 na kosmetiku a drogerii, 9 na sport a outdoor, 7 na hobby a zábavu, 5 na domácí potřeby a nábytek, 3 na knihy a média, 2 na potraviny a nápoje a jeden na cestování. Zatímco největší prodejce elektroniky asi všichni dokáže vyjmenovat, jak byste si poradili v kategorii módy, nebo on-line prodeje sportovních potřeb?

Žebříček je určen pro všechny, kteří se zajímají o trh s e-commerce v Česku a chtějí zjistit, kdo jsou jeho lídři a jak se liší od sebe. Může být také užitečný pro firmy, které chtějí najít potenciální partnery nebo konkurenty v oblasti e-commerce.

No a pokud by vám jen tento přehled nestačil a chtěli byste jít víc do hloubky, stačí se nám ozvat, náš E-Shop Scout je vám k dispozici. Díky němu můžete jít ještě do větší hloubky a mít data o celém českém, slovenském či maďarském e-commerce trhu jako na dlani!

Takto vypadají profily vybraných e-shopů v našem nástroji: Grizly.cz, Pneumatiky.cz, nebo Kamody s.r.o..

Pokud si chcete přečíst, co o vzniku žebříčku napsal sám CzechCrunch, stačí kouknout do jejich článku!

Jak může BizMachine
pomoci Vaší firmě?

Vyplňte prosím údaje níže, a jeden z našich
konzultantů Vás bude kontaktovat.